Maintenance

Ace Disposal, Inc. expanded its capacity to gain market share and maintain vehicles and equipment with a new facility in West Valley City, Utah on approximately 12 acres. The land area contains truck parking and container storage, 11,859 square foot Can Repair Shop, 4,327 square foot Storage Building, and a 15,449 square foot Main Shop connected to a two story 20,210 square foot Office Building. Maintenance operations in the shop are 24 / 7, requiring a functional and innovative architectural design. Landscaping utilizes water-efficient planting and fencing conceals the yard areas behind the landscape frontage. The architecture of the building contains façades punctuated with windows and sun shading. Tilt-up concrete panels are used for the exteriors, with paint and board form texture integrated into the composition.

The architecture of the maintenance facility was designed to accommodate truck washing, fueling, repairs, paint booth, can repair and rebuilding, storage and administrative functions. Distribution of maintenance utilities includes compressed air, water, power, communications, and lubrication lines. A high-efficiency air re-cycling system is incorporated into the Paint Booth assembly to facilitate energy efficiency. The Shop Areas contain overhead cranes to lift and manipulate truck components and steel trash containers. Outdoor patio space is provided for employees and special company functions.

The facility architecture utilizes windows above the truck doors provide day lighting when the overhead doors are closed. All the maintenance shop areas and part of the office area have conditioned floor slabs using hydronic geo-exchange systems interfacing with heat pumps to provide heat in the winter months and cooling in the summer months. The architecture and design of the floor slabs throughout the building provide an optimum level of comfort for mechanics spending their work shifts standing or lying on the slabs doing service work.

Ace Disposal, Inc., was the first major private business operation in the Salt Lake City, Utah area to utilize a "Geo-Exchange" architecture system of recovering heat from the earth in the winter, and cooling from the earth in the summer. The architecture of the building's heating and cooling requirements were analyzed and coordinated with an underground piping system to circulate a glycol solution throughout the year. The length of piping underground approximates 17 miles in looped configuration in trenches 7 feet below the finished grade and interfaces with a series of heat pumps to extract heat or introduce heat to the piping system.

Landscaping architecture is designed for water efficiency, utilizing drought tolerant plants and stone ground cover.

This project won an ACEC Engineering Excellence Honor Award for 2010.

 

Soldier Hollow Maintenance Facility
New maintenance facilities at Soldier Hollow in Utah for the 2002 Winter Olympics required equipment to maintain the cross country snow trails and other related Olympic competitions as well as the public's use as a State Park for winter activities, training grounds for future Olympians, and other special park activities. This equipment required the architecture of a facility to service the maintenance equipment, house maintenance workers, and provide office space. The building was constructed using standard metal building components, insulation and heating systems, but customized with a mezzanine, office and toilet room facilities, as well as repair facilities for grooming equipment.